.png/29644507c01f8634c56f49ee5fa0d7f0.png)
"Over de oprichting, de oprichters, de eerste Vrienden van het Residentie-Orkest en hun grootsche ambities."
Lezing Marlies van der Riet
.png/29644507c01f8634c56f49ee5fa0d7f0.png)
Het Residentie Orkest heeft een bijzondere plek in het Haagse culturele leven zoals dat vorm kreeg tussen 1890-1920. Immers anders dan de schouwburg of het museum dateert dat orkest uit die jaren. Hetzelfde geldt voor de net wat oudere Geschiedkundige Vereeniging Die Haghe. Beide instituten hebben een en ander met elkaar gemeen.
De kiem voor het Residentie Orkest werd gelegd even voor de eeuwwisseling van 1900 en de naam dateert uit begin 1903. Dit, en ook de ontwikkeling tot stedelijk symfonieorkest is mede te danken aan de steun van vrienden. Maar over de eerste decennia van dat orkest is niet veel overgeleverd, althans niet in de reguliere geschiedschrijving. En die eerste jaren zijn juist bijzonder: ondanks dat de kwaliteit van het Residentie Orkest werd erkend, kreeg en doorstond het hevige tegenwerking. Daarmee sneuvelden een aantal ambities van zowel de oprichters als die eerste vrienden. Juist deze mensen dachten groots en meeslepend: niet alleen ontbeerde de hofstad een eigen stedelijk orkest, ook ontbrak een goed muziekcentrum en faciliteiten voor een opera. Zaken die er niet zouden misstaan, ook gezien de nieuwe internationale positie van Den Haag. Deze lezing verhaalt over de eerste jaren van het Residentie Orkest, en plaatst deze in de context van de Haagse stedelijke ontwikkeling in die turbulente jaren rond 1900.
Donderdag 3 november 2022
18.00 uur inloop
19.00 – 20.30 uur lezing
20.30 – 21.30 uur mogelijkheid voor vragen of signeren van het boek.
Deze lezing vindt plaats in de muziekstudio van Bibliotheek Den Haag.
Reguliere prijs: € 12,50
Vrienden en mede-Vrienden: € 7,50. Zie de kortingscode in de uitnodiging voor deze activiteit via de mail of post.
Marlies van der Riet
Marlies van der Riet werkt als (gast)conservator- tentoonstellingsmaker, onderzoeker en auteur. Ze volgde de Reinwardt Academie in Leiden en studeerde daar geschiedenis. Voor de Haagse Lokale Televisie maakte ze programma’s en formeerde de culturele redactie. Ze was betrokken bij verschillende kunstenaarsinitiatieven, werkte voor onder meer het Haags Historisch Museum, de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Gemeente Den Haag (expositie ontwerpen Spuiforum), de Koninklijke Schouwburg en Museum Bronbeek, en deed voor de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis onderzoek naar bankier-verzamelaar D.F. Scheurleer. Haar proefschrift over de ontwikkeling van de Haagse culturele infrastructuur (UvA 2020) verscheen als Haagsche quaesties. Cultuur, koninginnen en hofstedelijke perikelen, 1890-1920 (AUP 2021). Recent leverde ze bijdragen voor Het koloniale- en slavernijverleden van Hofstad Den Haag (Boom, najaar 2022).
Bekijk het boek: Haagsche quaesties | Amsterdam University Press (aup.nl)